Åbningstid

Planteskolen gik på pension 01.12.2022

Vi kan træffes på tlf

40164658

Statskontrolleret økologisk​-æbletræer udsolgt

Danskproducerede planter​

Konkurrencedygtige priser​

Frugttræer

Skrevet af: Ole Madsen

År: 2000

Oplysning angående frugttræer

I de senere år har bekæmpelse af sygdomme i nogle af havens æblesorter været et stort problem. Dels er mange haveejere ophørt med anvendelse af kemi i haven, dels er det svært at købe effektive midler.

Når der tales om sygdomme i æbletræer, er det især svampesygdommen skurv, der volder de store problemer. Svampen sætter sig som en mørk eller sort belægning på frugter og blade. Nogle sorter kan næsten gå helt til ved angreb, hvorved udbyttet bliver minimalt.

Til de sorter, der kraftigst og næsten hvert år angribes af denne svamp, er hos spiseæblerne Golden Delicious, Mutzu og Jonagold samt hos paradisæblerne sorten John Downie. Derfor anbefales det, at disse sorter udgår af sortimentet fra i år.

Til erstatning for de nævnte spisesorter kan anbefales bl. a. Aroma, Discovery og Prima. De nye sorter er mere røde i farven og modningstidspunktet ligger tidligere. Udover et større æbleudbytte vil en ny sund sort sprede meget større æstetisk glæde.

Til erstatning for John Downie kan anbefales sorterne Gorgeus og Dolga. De har begge mørkegrønt løv og giver mange frugter på størrelse med John Downie´s. Begge sorter er velegnede til syltning og gele.


gamle frugttræer

Mange af de gamle danske frugtsorter er ved at gå i glemmebogen. Frugtplantager bliver nedlagt med EU-tilskud, og billig udenlandsk frugt bliver importeret og er med til at udkonkurrere den danske produktion.

artikler_01.jpgEfterhånden kender mange mennesker ikke de velsmagende og smukke frugter, som vi i Danmark har tradition for at dyrke, og som er tilpasset danske forhold. De er ikke alene flotte og sunde, men deres modstand overfor sygdom er optimal, idet de ikke behøver at blive sprøjtet eller have særlig behandling for at forlænge holdbarheden.

På Assens Planteskole har vi en lang tradition for dyrkning af den slags frugttræer, som ikke kan købes andre steder, og som vi står inde for er af god kvalitet.

Æbletræer

Vi står overfor den kommende sæson mht plantning af frugttræer, hvor bl.a. æbletræer er særdeles aktuel.


Valget af sorter bør rette sig efter, hvilken jordbund man har, læforholdene, befrugtningsforholdene mellem sorterne, og hvilken anvendelse man vil gøre af den avlede frugt.

Jordbundsforholdene er altafgørende for, hvilke sorter man skal vælge og hensynet til læforholdene afgørende for, om den enkelte sort er god eller mindre god det pågældende sted. Sorter, der modner tidligt d.v.s før efterårsstormene, eller sentmodne sorter, som sidder fast. De sentmodne sorter, der har middelstore frugter eller mindre, tåler bedst stormene. For megen læ er i almindelighed heller ikke heldig.

Befrugtningsforholdene vil i almindelighed være i orden, når man vælger sorter i de forskellige grupper. Bl.a. kan nævnes Reinetter, Calviller, Pegioner, Pippiner osv.

Ved anvendelsen af frugten bliver spørgsmålet, hvilke sorter?. Til privat forbrug vil jeg foreslå sorter, der er egnede/holdbare til omkring jul eller forårsmånederne. Da er markedet ikke dækket ind med gode sorter, så derfor bør man satse her. I perioden oktober-november er markedet som regel fyldt.

Når der tænkes på plantning af træer, vil afstanden mellem træerne rette sig efter, om de er på dværgrod eller vildstamme, dernæst efter sorternes voksemåde - om de er brede eller søjleformede. Afstanden mellem dværgtræer kan i tætplantning være 2 meter og variere indtil 5 meter i normalplantning. Afstanden mellem vildstammetræer i normalplantning skal være mellem 6 og 10 meter.

Plantehullet graves rigelig bredt, ca 1 kvm og 50-70 cm dybt. Plantningen bør være fast, jorden skal falde ind omkring alle rødderne, som skal spredes ud til siderne mest muligt.

Plantning af æbletræer om foråret bør helst ske i februar - april. Ved sen plantning bør rødderne dækkes af en smule tørvestrøelse eller helst kompost.

Er der evt. spørgsmål vedr. valg af sorter, eller hvordan man skal forholde sig i denne situation, er De altid velkommen til at henvende Dem til mig i planteskolen.

Ombygning og boligdesign

Assens Planteskole

Fåborgvej 12
​5610 Assens

Telefon: 40164658

star star star star

Vurderet 4 / 5 stjerner ud fra mere end 3 anmeldelser fra Google

Firmainfo​:

Assens Planteskole

CVR-nr: 17059130

​Telefon:

40164658

​E-mail:

kmn@kmn.dk